Sürücü ve Eğitmenlerle İlgili Sağlık ve Strese Yönelik Önemli Bilgiler


Aşağıda özellikle sürücülere yönelik sağlık ve stres bilgi ve egzersizlerine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Gitmek istediğiniz bağlantıyı tıklamanız yeterlidir.

- Stres
- Tükenmişlik Sendromu
- Uykulu Araç Kullanma
- Saldırgan Sürücülük
- Sürücülere Yönelik Egzersizler

 


 

 



STRES

 

Araç kullanma kompleks bir aktivitedir, tam konsantrasyon ve sakin bir tutum gerektirir. Stres, genel olarak, vücudun herhangi bir talebe tepki veriş şekli olarak tanımlanabilir. Hem olumlu, hem olumsuz olaylar sonucunda ortaya çıkabilir ve bir insan için stres kaynağı olan herhangi bir şey, diğer bir insan için aynı etkiyi yaratmayabilir.

 

Hayatın her alanında olduğu gibi çalıştığımız yerlerde de stres kaynağı pek çok faktör bulunabilir. Çok gevşek veya çok sıkı bir iş ortamında çalışmak, iş üzerinde çok fazla veya çok az sorumluluk sahibi olmak, başkaları tarafından sürekli müdahale edilmek veya tam olarak başı boş bırakılmak, sizden çok az veya çok fazla beklenti olduğunu hissetmek, ve rollerin net değil karmaşık olması iş yerinde strese sebep olabilecek bazı faktörlerdir.

 

Bir miktar stres hayatın normal bir parçasıyken, strese aşırı miktarda ve sürekli maruz kalmak, duygusal ve fiziksel sağlığı olumsuz etkiler ve verimliliği düşürür. Bu sebeple stresi kontrol altında tutmak çok önemlidir. Kaygılı, rahatsız, yorgun, ve gergin hissetmek; mide, kas sorunları gibi fiziksel rahatsızlıklar yaşamak, sosyal ortamlardan uzak durma isteği gibi bazı semptomlar stres semptomları arasında sayılabilir.

 

Stresle baş edebilmemize yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır:

 

  1. Kendimizi zinde ve dinç hissetmemize yardımcı olacak yeme alışkanlıkları edinmek
  2. Uyku düzenimizi bozmamak
  3. Spor yaparak fiziksel aktiviteyi artırmak
  4. Zaman yönetimi becerimizi artırmak
  5. İşimizi yaparken düzenli molalar belirlemek ve bunlara uymak
  6. Yapılması gereken şeyleri bir öncelik sırasına koymak
  7. Sigara ve alkolden uzak durmak 

UNUTMAYIN!

 

Araç kullanırken yaşanan stres hem araç kullanmak hem de bununla ilgili olmayan başka hayatsal faktörler sonucu ortaya çıkabilir. Bu stres ile başa çıkabilmek için hayatınızı her açıdan ele almanız gerekecektir.

 

Başa Dön

***********************************

 

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

 

Birbirleriyle oldukça ilgili olmalarına karşın, stres ve tükenmişlik birbirinden farklı kavramlardır. Tükenmişlik, yoğun miktarda ve sürekli maruz kalınan stres sonucunda ortaya çıkan, duygusal, mental ve fiziksel tükenme/bitkinlik durumudur.

 

İşiniz üzerinde fazla kontrolünüz olmadığını hissetmeniz, yüksek performansınızın fark edilmediğini ve/veya ödüllendirilmediğini düşünmeniz, net olmayan veya fazlasıyla talepkar işyeri beklentileri, monoton iş koşulları ve ortamı, karmaşık veya belirsiz bir iş ortamında çalışmak iş ile ilgili tükenmişlik hissi ortaya çıkarabilmektedir.

 

Bu tükenmişlik hissi, sürekli yorgunluk hali, yardımsızlık ve çaresizlik hissi, bağışıklık sisteminde zayıflık ve sık hastalanma/hastaymış gibi hissetme, iş ile ilgili ve hayatınızın diğer alanlarıyla ilgili sorumluluklarınızdan kaçınma, yapılması gereken işleri normalden çok daha uzun zamanda yapma ve diğer insanlardan uzaklaşma şeklindeki bazı semptomlarla da kendini gösterebilir. 

 

Tükenmişlik durumuyla baş edebilmeye yardımcı olabilecek birkaç yöntem sıralanabilir:

 

  1. Sabah uyanır uyanmaz yataktan koşar adım çıkmak yerine, kendimize 15-20 dakika ayırıp meditasyon, esneme hareketleri, sevdiğimiz bir kitaptan kısa bir bölüm okumak gibi rahatlatıcı bazı aktiviteler yapabiliriz.
  2. Beslenme, spor ve uyku alışkanlıklarımıza bir düzen getirebiliriz.
  3. Hayatımızda bazı sınırlar koymayı denemeliyiz (örn., bazı insanların taleplerine hayır diyebilmek)
  4. Ara sıra, cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletlerden uzak bir zaman dilimi geçirmek bizi rahatlatacaktır.

Başa Dön

***********************************

UYKULU ARAÇ KULLANMA

 

Uykulu araç kullanma çoğu zaman insanların çok önemsemediği ama trafikte çok büyük risk oluşturan bir faktördür. Uykulu bir şekilde yola çıkmak direksiyon başında uyuyakalma ihtimalini çok yükseltir ve sonuç olarak kaza, yaralanma hatta can kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. 

 

Uykulu araç kullanma ile ilgili "DOĞRU"lar ve "YANLIŞ"lar:

  1. Araç kullanırken uykum geldiğinde tek yapmam gereken biraz kahve içerek kendime gelmektir YANLIŞ
  2. Nen zaman uykum geleceğini önceden tahmin edebilirim YANLIŞ
  3. Güvenli bir sürücü olduğum için, araç kullanırken uykulu olup olmamam bir şey değiştirmez YANLIŞ
  4. Alkol kullanmak uyku getirebilir DOĞRU
  5. Uykuya çok da ihtiyacım yok YANLIŞ
  6. Uykulu araç kullanmak trafikte risk oluşturur DOĞRU
  7. Genç insanlar daha az uykuya ihtiyaç duyarlar YANLIŞ

 

Uykulu araç kullanmayı engellemeye yardımcı olabilecek bazı pratik yöntemler:

 

  1. Araç kullanmadan önce uykunuzu iyi aldığınızdan emin olun
  2. Araç kullanmadan önce, uykunuzu getirebilecek ilaçları almamaya özen gösterin, doktorunuza bu ilaçların alternatiflerini sorun.
  3. Alkollü araç kullanmayın
  4. Mola vermeden uzun süre araç kullanmaktan kaçının. Seyahat sırasında sık sık mola vermeye çalışın
  5. Uzun yolculuklarda araçta tek başınıza seyahat etmemeye çalışın, size eşlik edecek, mümkünse dönüşümlü olarak araç kullanabileceğiniz bir yolcu ile yola çıkın
  6. Araç kullanırken aracınızın  iç ısısını yüksek tutmayın
  7. Kendinizi sürekli olarak uykulu ve yorgun hissediyorsanız mutlaka bir doktora danışın
Başa Dön

 

***********************************

 

SALDIRGAN SÜRÜCÜLÜK

 

Saldırgan sürücülük trafik ortamında diğer sürücülere, yayalara (veya objelere) fiziksel ya da psikolojik zarar verebilecek, onları tehlikeye sokabilecek şekilde trafik suçları işleyerek araç kullanmadır. Saldırgan sürücülük daha çok genç erkek sürücüler ile ilgi bir sorun olarak kabul edilse bile, saldırganlık/sinirlilik halinin güvenli bir şekilde araç kullanma eğiliminden baskın olduğu anlarda kadın, erkek, her yaştaki araç kullanıcısının saldırgan bir şekilde araç kullanma ihtimali vardır.

 

İnsanlara neden saldırgan araç kullandıkları sorulduğunda şu tür cevaplar alınabilmektedir:

 

  1. Diğer sürücü sollama yapmama izin vermedi
  2. Arkamdaki sürücü beni aşırı derecede yakın mesafeden takip ederek rahatsız olmama sebep oldu
  3. Diğer sürücü trafikteki hareketleriyle iki ayağımı bir pabuca soktu
  4. Diğer sürücü dönüşlerde sinyal vermeyerek trafiğin akışını aksattı
  5. Araç kullanırken başka bir sürücü tarafından sıkıştırıldım

 

Trafikte saldırgan davranışlarda bulunmamak ve bunlara maruz kalmamak için yapılabilecek bazı davranışlar:

 

  1. Trafikte istenmeyen sonuçlar yaşamamak için, yapmayı planladığınız hareketi gerekli ve uygun işaretlemelerle (örn., sinyal vermek yoluyla) diğer yol kullanıcılarına önceden belirtin
  2. Herhangi bir aracı aşırı derece yakın mesafeden takip etmeyin
  3. Sol şeritte yavaş bir şekilde araç kullanarak sollama için ayrılmış bu şeridi meşgul etmeyin
  4. Diğer sürücüleri rahatsız ve tahrik edici el kol hareketleri ve mimiklerden kaçının
  5. Trafikte sizinle yarışmak isteyen sürücüler ile aranızda mümkün olduğu kadar fazla mesafe bırakın
  6. Önyargılı olmayın, kendinizi diğer sürücünün yerine koyun ve onun uygun olmadığını düşündüğünüz davranışını bir de bu şekilde değerlendirin
  7. Trafikteki amacınızın başkalarıyla yarışmak değil, gitmek istediğiniz yere sizin açınızdan ve diğer yol kullanıcıları açısından en güvenli, rahat ve uygun şekilde gitmek olduğunu unutmayın
  8. Eğer kronik bir sinirlilik veya saldırganlık durumunuz varsa, bu konuda yardım alın ve stresle baş edebilme yöntemlerini uygulamayı deneyin

Unutmayın!

 

Trafikte herhangi bir kavga veya tartışmanın olabilmesi için bir değil iki saldırgan sürücü gerekir. Bunlardan biri olmayın!

 

Kontrol edebileceğimiz tek şey kendi duygu ve davranışlarımızdır. Öncelikle SAKİN OLUN ve olmayı KİŞİSELLEŞTİRMEYİN ve DEVAM ETTİRMEYİN!

 

Başa Dön

***********************************

 

EGZERSİZLERE GİRİŞ

 

Çoğu direksiyon eğitmeni, direksiyon eğitimi sırasında araba koltuğunda oturarak çok fazla zaman geçirdikleri konusunda hem fikirdirler. Bu da, eğitmenlerin sırt ağrısı, koroner hastalıklar, stres gibi bazı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşama ihtimalini artırmaktadır. Bundan dolayı, direksiyon eğitmenleri için gün içinde fiziksel egzersiz yapmak son derece önemlidir. Burada uzun süre araç kullanmak durumunda olan kişiler için bazı fiziksel egzersizler verilmektedir.

 

 

En iyi sonucu elde etmek için, her bir esnetme egzersizini en az 45 saniye boyunca yapınız. 


1. El bileğinin alt kısmı

Parmak uçları yukarıya ve avuç içi ileriye dönük olacak biçimde, el bileğini arkaya bükerek parmakları direksiyona hafifçe bastırınız.


2. El bileğinin üst kısmı

Avuç içi aşağıya bakacak biçimde, el bileğini aşağıya ve ileriye doğru bükerek parmak uçlarını hafifçe direksiyonda tutunuz.


3. Omuz ve boyun

Koltuğu tutarak kolunuzu sabitleyiniz. Çenenizi, sabitlediğiniz kolunuzdan yukarıya ve uzağa doğru kaldırınız.   


4. Üst kol ve omuz

Yumruğunuzu sırtınızın ortasına koyunuz ve daha sonra hafifçe arkaya, koltuğa doğru yaslanınız. 


5. Göğsün üst kısmı ve boyun

Her iki elinizle omuzların altına, göğsün üst kısmına hafifçe bastırınız ve daha sonra başınızı ellerinizden yukarıya ve uzağa doğru hareket ettiriniz.


6. Bacağın arkası, kalça ve bel

Oturur pozisyondayken, ayak bileğini veya bacağın alt kısmını her iki elinizle tutunuz ve hafifçe öne eğiliniz.


7. Bacak arkası ve kalça

Oturur pozisyondayken, ayak bileğinin birini diğer dizin üzerine koyunuz. Sırtınız düz bir biçimdeyken, dizinizi göğse doğru hafifçe çekiniz.


8. Kalça

Vücudunuzu sabitlemek için araca tutununuz. Bacağınızın birini arkaya doğru uzatınız. Ağırlığı arkaya vererek, kalçanıza yaslanınız.


9. Bacağın arkası ve kalça

Aracınıza yaslanarak bacağınızın birini kapı basamağına koyunuz. Sırtınız düz bir biçimdeyken, vücudunuzu hafifçe ileriye doğru yaslayınız.


10. Ön omuz ve üst kol

Kol uzatılmış ve avuç içi ileri dönük olacak biçimde, aracın üst kısmını tutunuz. Vücudunuzu yana doğru hafifçe döndürünüz.


11. Bacağın üst kısmı

Elinizin biriyle araca tutununuz. Diğer taraftan dizinizi kırınız ve boşta kalan elinizle ayak bileğini ya da ayağı çekiniz.

 

 

Aşağıdaki pratik esneme egzersizlerini yorgunluğunuzu azaltmak ve yaralanmalardan kaçınmak için düzenli olarak yapabilirsiniz*

 


1
Her biri 5 saniye olacak şekilde 3 kere tekrar ediniz.

SIRTI ESNETME (GERME) 


2
15 saniye boyunca bir kere yapınız.

BOYNU ÖNE EĞME


3
Her biri 5 saniye olacak şekilde 3 kere tekrar ediniz.

BOYNU SAĞA VE SOLA EĞME


4
Her biri 5 saniye olacak şekilde, sağ ve sol taraf için 3 er kere tekrar ediniz.

DİRSEĞİ ÇEKME


5
15 saniye boyunca sağ ve sol taraf için bir kere yapınız.

OMUZLARI ÜSTTEN ESNETME

 


6
15 saniye boyunca her bir kol için birer kere yapınız.

OMUZLARI ÖNDEN ESNETME


7
15 saniye boyunca her bir kol için bir kere yapınız.

OMUZLARI ARKAYA DOĞRU ESNETME


8
15 saniye boyunca bir kere yapınız.

KÖPRÜ BİÇİMİNDE ESNETME


9
15 saniye boyunca her iki kol için her iki yöne birer kere yapınız.

ÖNKOL VE EL BİLEĞİNİ ESNETME


10
15 saniye boyunca her bir bacak için birer kere yapınız.

ÜSTÜ BACAĞIN ARKA BÖLGESİNİ ESNETME


11
15 saniye boyunca her bir bacak için birer kere yapınız.

BALDIRI ESNETME


12
15 saniye boyunca her bir bacak için birer kere yapınız.

ÜST BACAĞIN ÖN BÖLGESİNİ ESNETME

 

 

*Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce ve son dönemlerde eklem/kas rahatsızlıkları yaşadıysanız veya ameliyat olduysanız mutlaka doktorunuza danışınız.

 

***********************************


Araç kullanmak ve Sağlığınız - Bunun üzerinde düşününüz!

Sürücüler için Esneme Egzersizleri
Araçta uzun bir süre oturduktan sonra gerilmiş kasları rahatlatmaya yardımcı olmak için.
Her bir esneme hareketini 20-30 saniye boyunca yapınız.

 

 

Boyun              Göğüs ve omuzlar                        Bel

(Bir taraftan öbür tarafa
yavaşça ve hafifçe çeviriniz.)

 

 

Araç-içi Egzersizler

Uzun bir yolculuk sırasında veya sonrasında araç içinde kasları gevşetmenizi sağlayan egzersizlerdir.

Nasıl uygulayabilirsiniz:

  1. Direksiyonu dışından tutunuz ve her iki elinizi direksiyonun merkezine doğru iterek 10 saniye boyunca bekleyiniz.
  2. Topuklarınızı esnetiniz (ayak parmaklarınızı bacağınıza doğru çekiniz). Hareketi 10 kere tekrar ediniz.
  3. Direksiyonu dışından tutunuz ve her iki elinizle dışarıya doğru çekerek 10 saniye boyunca bekleyiniz.
  4. Direksiyonu tutmaya devam ederken, vücudunuzu her iki yöne doğru döndürünüz (5 saniye süresince sağ omzunuzun üzerinden bakınız ve mümkün olduğunca sağa dönerek bekleyiniz, daha sonra sola dönünüz.). Sıçramayınız veya sallanmayınız, bu hafifçe yapılan bir esneme hareketidir. Hareketi 10 kere tekrar ediniz.   
  5. Bu egzersiz serisini 2 veya 3 kere tekrar ediniz.
Başa Dön