Kuramsal Altyapı ve Eğitim Programları


Program geliştirme için kuramsal alt yapı ( Hayat Boyu Öğrenme Programı 2007-2013 Leonardo da Vinci )


Son yıllarda, acemi sürücü davranışı ve kazaları konusunda pek çok araştırma yapılmıştır ve sürücü eğitimi üzerine pek çok sayıda araştırma ve rapor bulunabilir. Buna rağmen, bu çalışmaların pek azı sürücü/direksiyon eğitmenleri (SE) ve bu kişilerin eğitimi üzerine odaklanmıştır. Böyle bir eğitim konusunun araştırmada kesinlikle göz ardı edilemeyecek bir konu olması dikkate alındığında bu durum oldukça şaşırtıcıdır. Bu eksiklik Merit projesinde (2005) de belirtilmiştir.
Bu rapor, Türkiye’de SE eğitimi üzerine bir müfredat geliştirmek için SE eğitiminin kuramsal alt yapısını bir zemin olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Odak noktası, IFD (2006) projesinden kazanılan deneyimleri takip eden güncel Avrupa modelleri ve eğilimleri üzerinedir. IDF’ye dayanarak çıkarılan temel sonuçlar şöyledir: Vasıflı ve motivasyonlu SE’ler tarafından verilen yeterli nitelikte sürücü eğitimi güvenli kara yolu trafiği için gereklidir, Türkiye’de SE’lerin temel eğitimi yetersizdir ve sürekli eğitimi hiç yoktur ve SE’lerin geliştirilmiş beceri eğitiminin ve güvenlik tutumlarının oluşumu için acil bir ihtiyaç vardır.
Bugünlerde yol güvenliğine AB bölgesinde odaklanılmıştır ve Avrupa Komisyonu yol güvenliğini ajandasında bir öncelik olarak ele almaktadır. 2001 yılının Avrupa Yol Güvenliği Hareket Programının amacı (Avrupa Komisyonu, 2003) 2010 yılına kadar Avrupa Birliği bölgesindeki karayolu trafik kazası kurbanlarının sayısını yarıya indirmektir. Programda SE’ler diğer grupların içinde ana hedef gruplarından biri olarak belirlenmiştir. Bu ana kadar, Avrupa Komisyonu SE’lerin eğitimini geliştirmeye yönelik yöntemler önermeyi ve eğitmen ve denetleyici kalitesine yönelik minimum standartları ortaya koymayı amaçlayan bir proje (Merit, 2005) başlatmıştır.

Bu rapor hakkında daha fazla ayrıntı için tıklayınız...

 

Sürücü Eğitmenlerinin Sürekli Eğitimi için Hazırlanan Eğitim Programı (WP2 raporu)


Bu belgede sürücü eğitmenlerinin sürekli eğitimine yönelik hazırlanan eğitim programının öneri taslağı tanıtılmaktadır. Belge iki amaca yönelik olarak hazırlanmıştır: sürücü eğitmenlerinin sürekli eğitimine yönelik eğitim programının hazırlanabilmesi için kolaylıkla uygulanabilen bir kılavuz sağlamak ve başarılı bir eğitim programı için gerekli olan esnekliği güvence altına almak. Bu doküman eğitim programının başarılı bir şekilde planlanması ve uygulanması için bir çerçeve ortaya koymaktadır fakat bu çerçeve, eğitim programı uygulanmadan önce gerekli hazırlıklar yapılmadığı takdirde yeterli olmayacaktır.
Bu eğitim programının teorik ve pedagojik arka planı raporun giriş bölümünde verilecektir. Teorik ve pedagojik konularda soruların olması durumunda raporun giriş bölümü ve burada listelenen literatüre başvurulabilir. Bunların dışında bu dokümanda belirtilen diğer fikirler bilirkişi mülakatlarına ve sürücü eğitim uzmanlarının ‘beyin fırtınası’ toplantılarına dayanmaktadır.

Bu rapor hakkında daha fazla ayrıntı için tıklayınız...